Baking gear | In de box |
Oven | Bloem |
Mengkom | Gist |
Weegschaal | Olijfolie |
Mengkom bestemd tegen kokend water | Bruine basterdsuiker |
Pan met kokend water | Amandelspijs |
Spatel | Kaneel |
Snijplank | Zout |
Scherp mes | Fondant |
Deegroller of wijnfles |
In de bakkerij wegen we altijd, ook vloeistoffen. De ene vloeistof is zwaarder dan de andere. Daardoor is volume geen goede manier om te meten. Het is belangrijk dat het water handwarm is. Daardoor kan het gist optimaal zijn werk doen. Handwarm betekent dat je geen verschil voelt als je je hand onder de kraan doet.
Volgende stapIn de bakkerij kneden we dit deeg door het kruislings voor ons uit te rollen en weer terug te halen. Eerst vanuit het midden met je linkerhand naar rechts en vervolgens andersom. Op deze manier kun je goed kracht zetten en door af te wisselen houd je het langer vol. Goed kneden is heel belangrijk. Doordat je kneed ontstaan er gluten - nee, die zijn niet eng - en die maken het deeg soepel, waardoor het goed kan rijzen.
Volgende stapVouw je handen zachtjes om het deeg en rol het over het oppervlak. Herhaal dit een aantal rondjes en als het goed is ontstaat er een mooie egale bol.
Volgende stapWe laten deeg rijzen om het gist zijn werk te kunnen laten doen. Doordat het deeg een aangename temperatuur heeft kan het gist is nu luchtbellen het creëren. Daarom zet het uit na het rijzen. Hierdoor wordt het brood straks lekker luchtig. Leg het deeg niet op een te koude plek als het aan het rijzen is, dan het het gist zijn werk niet goed doen.
Volgende stapHet kan helpen om het deeg af en toe voorzichtig met de hand in een vierkante vorm te trekken. Let wel op dat het deeg niet scheurt, want dan kun je weer opnieuw beginnen.
Volgende stapDoor vanuit het midden steeds de helft te snijden, je makkelijk acht gelijke stukken.
Volgende stapAu bain marie smelten doen we om te voorkomen dat de topping verbrandt. Vul een kleine steelpan met water en breng dit aan de kook. Doe vervolgens de topping in een kom die tegen kokend water kan. Het is heel belangrijk dat de kom vet- en vochtvrij is, anders verliest de topping haar glans. Haal de pan van de hittebron om te voorkomen dat de temperatuur blijft stijgen en plaats de kom op de pan. Roer met de spatel de topping door de kom en blijf roeren te de topping helemaal gesmolten is. Je kunt ook water koken met de waterkoker en dit vervolgens in een pan/kom gieten.
Volgende stapSchep de fondant uit de kom en laat deze van 20cm hoogte over het brood druipen om mooie slierten te creëren.
Volgende stap